Kako se prave streč folije

Streč folije su proizvodi koji se koriste za omotavanje i zaštitu robe tokom transporta i skladištenja. Izrađene su od polietilena visoke gustine (HDPE) ili polietilena niske gustine (LLDPE) koji je tretiran i razvučen kako bi se postigla elastičnost.

Postupak proizvodnje streč folija obično uključuje sledeće korake:

  1. Ekstruzija: Prvi korak je ekstruzija, proces u kojem se polietilen topi i pretvara u tečno stanje. Polietilen granule se ubacuju u ekstruder, koji je veliki cilindar s vijcima unutar njega. Vijci se okreću i toplo rastopljene polietilenske mase guraju kroz otvorenu mlaznicu na kraju ekstrudera.

  2. Razvlačenje (stretanje): Nakon ekstruzije, topla masa polietilena prolazi kroz valjke za razvlačenje. Ovi valjci rotiraju se različitim brzinama, stvarajući napetost i protežući polietilen u tanku foliju. Ovaj postupak razvlačenja daje streč foliji svoju karakterističnu elastičnost.

  3. Hlađenje: Nakon razvlačenja, folija prolazi kroz hlađenje kako bi se stvrdnula i postala stabilna. To se obično postiže prolaskom kroz seriju hladnih valjaka ili kroz hladan vazduh.

  4. Rezanje i namotavanje: Konačni korak u proizvodnji streč folija je rezanje i namotavanje na rolnu. Folija se reže na željenu širinu i namotava na velike valjke. Ti valjci se zatim mogu dalje obrađivati i rezati na manje rolne, pripremajući foliju za distribuciju i upotrebu.

Napomena: Postupak proizvodnje streč folija može varirati ovisno o proizvođaču i specifičnim zahtjevima proizvoda. Gornji opis opisuje opšti proces koji se obično koristi u industriji.