Kako se prave industrijski džakovi

Industrijski džakovi, takođe poznati kao vreće za rasute materijale, izrađuju se od različitih materijala poput polipropilena (PP) ili polietilena (PE). Evo postupka za izradu industrijskih džakova:

  1. Materijal: Prvi korak je odabir odgovarajućeg materijala za industrijske džakove. Polipropilen i polietilen su česti materijali zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na habanje i vlagu.

  2. Ekstruzija: Nakon odabira materijala, ekstruzija se koristi za stvaranje ravne trake ili cevi od plastike. To se postiže ubacivanjem polimernog granulata u ekstruder, koji zagrijava materijal i oblikuje ga u kontinuiranu traku ili cev.

  3. Tiskanje: Ako je potrebno, traka ili cijev se mogu tiskati kako bi se na nju aplicirale informacije poput logotipa, identifikacijskih oznaka ili uputa. Tiskanje se obično izvodi prije oblikovanja džaka.

  4. Oblikovanje i rezanje: Nakon ekstruzije i, po potrebi, tiskanja, traka ili cijev se oblikuje u oblik džaka. To se postiže prolaskom trake ili cevi kroz mašinuj za oblikovanje i rezanje. Mašina oblikuje traku ili cev u cilindrični oblik džaka i zatim je reže na odgovarajuće dužine.

  5. Zavarivanje: Nakon rezanja, rubovi džaka se zatvaraju kako bi se stvorile čvrste strane. Ovo se može postići zavarivanjem rubova, ovisno o dizajnu i potrebama.

  6. Dodatne dorade: Dodatne dorade mogu se provesti prema potrebama, kao što su dodavanje ručki, umetanje vrpce za zatvaranje ili primjena posebnih premaza radi zaštite od vlage ili UV zraka.

  7. Testiranje i pakovanje: Nakon izrade džakova, mogu se provesti testiranja kako bi se proverio njihov kvalitet i izdržljivost. Nakon testiranja, džakovi se obično pakuju u odgovarajuće transportne ili skladišne pakete pre distribucije.

Napomena: Postupak proizvodnje industrijskih džakova može se razlikovati zavisno od proizvođača, vrsti džakova i specifičnim zahtevima kupca. Gornji opis predstavlja opšti postupak koji se često koristi u industriji.